Rode lijn Rode lijn

JA! Hulp is om de hoek. Beloofd.

Loop je vast of kom je ergens niet meer uit? Dan heb je soms iemand nodig die jou en je gezin helpt. Iemand die net zo lang blijft, tot jullie samen weer iets sterker zijn. Als er extra hulp nodig is, zijn wij er om jullie te helpen. Waar in onze stad je ook woont. Beloofd.

Rode lijn

Hoe kom ik bij JA!?

Met de meeste vragen kan een buurtteam, Ouder- en Kindteam of je huisarts je helpen. Soms vragen zij ons om mee te helpen, als aanvullende specialistische jeugdhulp nodig is. Ze verwijzen je dan door naar ons, zodat wij voor je klaar kunnen staan.

Rode lijn

Wat kan JA! voor mij doen?

Bij ons krijg je specialistische jeugdhulp die past bij jou en je gezin. We beginnen niet opnieuw, maar sluiten aan bij de hulp die jullie al kregen. We willen jou en je omgeving goed begrijpen. Daarom kijken we naar alle problemen of klachten die jij en je gezin ervaren. Dingen die je zelf voelt, of dingen die over je omgeving of je opvoeding gaan. We luisteren naar jullie zorgen en verwachtingen, zodat we een compleet beeld krijgen en je beter kunnen helpen.

Rode lijn

Waar vind je JA!?

Onze teams werken in 6 gebieden van Amsterdam. We komen naar de plek waar we jou en je gezin het meest helpen: thuis, op school, in de buurt, of bij ons. Want in elke buurt hebben we jeugdspecialisten die samenwerken met mensen in jouw leven, zoals je familie, vrienden, de huisarts, je school, het Ouder- en Kindteam, en de buurtteams.

De Rode lijnhulp van JA!

Rode lijn Rode lijn Rode lijn Rode lijn Rode lijn Rode lijn Rode lijn Rode lijn Rode lijn

1. Ondersteuning in de thuissituatie

JA! helpt ouders en opvoeders bij vragen en onzekerheden over opvoeden. We zorgen ervoor dat de band tussen ouders en kinderen sterker wordt. We geven allerlei soorten hulp en therapie, zoals systeem- en familietherapie. Ook helpen we bij onveilige situaties, of ouders met psychische of verslavingsproblemen. We gebruiken methodes zoals Signs of Safety (SOS) en Video Home Training (VHT) om te helpen.

2. Diagnostiek

Om te begrijpen hoe je opgroeit en wat er om je heen gebeurt, kijken we goed naar jou, je omgeving en hoe je wordt opgevoed. Samen met jouw gezin onderzoeken we waarom problemen blijven bestaan en hoe alles met elkaar te maken heeft. We kijken ook naar wat er in je omgeving gebeurt en hoe dat klachten verzacht of juist versterkt. Hiervoor gebruiken we verschillende methoden zoals observaties, vragenlijsten of tests. Bij JA! gebruiken we liever geen labels of diagnoses uit het DSM-systeem.

3. Behandeling

Bij JA! krijg je behandeling of therapie op verschillende plekken, zoals op school, thuis, in de wijk of in gesprekskamers. Je kunt in je eentje therapie krijgen, maar ook in een groep.Als praten niet nodig is of (nog) niet lukt, geven we vaktherapie. Dit kan bijvoorbeeld psychomotorische therapie zijn, of beeldende-, spel- of muziektherapie. JA! werkt samen met jouw gezin aan praktische tips en adviezen voor elke dag.

4. Ondersteuning in complexe scheidingssituaties

We helpen ouders die in een moeilijke scheiding zitten en daardoor moeite hebben om samen te werken bij de opvoeding van hun kinderen. Ook helpen we ex-partners om goed samen te werken voor het welzijn van hun kinderen.

5. Ondersteuning voor jongere kinderen en hun ouders of opvoeders

Onze professionals geven gezinsbehandeling of begeleiding volgens de IMH-visie (Infant Mental Health). We bieden groepsbehandelingen voor jonge kinderen vanuit een team van verschillende specialisten en gespecialiseerde (kinderverpleegkundige) dagopvang. Als een kind erg veel moeite heeft met eten, kunnen we ook thuis eetbegeleiding geven.

6. Een tijdelijk ander huis (Pleegzorg)

Veilig opgroeien in je eigen gezin is het beste voor een kind. Dit lukt niet altijd. Belangrijk is dan dat je 'zo thuis mogelijk' opgroeit. In een woonsituatie die lijkt op een gezin. JA! zorgt voor pleegzorg of een ExtraThuis als kinderen dit nodig hebben.

7. Specialistische jeugdhulp op school (ook speciaal onderwijs)

Het is belangrijk dat school en jeugdhulp goed samenwerken. Dit lukt het beste met vaste jeugdhulpverleners op school, want zij zijn bekend en altijd dichtbij. Deze specialistische jeugdhulp op het speciaal onderwijs noemen we SJSO. Ook in het regulier onderwijs werkt JA! altijd nauw samen met scholen om goede ondersteuning te bieden.

8. Ondersteuning bij forensische zorgvragen

Als je iets strafbaars hebt gedaan, kunnen jij en je ouders bij ons terecht voor vragen over zorg en bescherming. We bieden coaching voor jou en begeleiding voor je ouders. We geven voorlichting en advies over psychische klachten en hoe je daarmee om kunt gaan (psycho-educatie). Ook helpen we met het analyseren van strafbare feiten, inschatten van risico's en gebruiken we verschillende therapeutische technieken om jullie situatie beter te maken.

9. Groepsgerichte hulp

Het kan heel fijn zijn om andere kinderen of jongeren te ontmoeten die last hebben van dezelfde soort problemen als jij. In een groep vind je herkenning en ontmoet je mensen die écht begrijpen wat jij voelt, omdat iedereen voor dezelfde soort uitdagingen staat. In een groep leer je van elkaar.

Je hebt onze hulp nodig…
hoe gaat dat nu?

Onze verhalen Rode lijn

Rode lijn Rode lijn

Het verhaal van Emilio (17)

Rode lijnHulpverlening van man tot man “Ik herinner me het moment dat ik Driss voor het eerst ontmoette: ik had er helemaal geen zin in en zat voorovergebogen aan tafel, met de capuchon van mijn trui over mijn hoofd, tegenover hem. Ik heb moeite met autoriteit,…

Lees meer
Rode lijn Rode lijn

Het verhaal van Kerimcam (18)

Rode lijnVan agressie naar rust “Op een gegeven moment was de maat vol voor mijn moeder en deed ze een melding bij Veilig Thuis. Er moest iets veranderen, anders riskeerde ik om uit huis geplaatst te worden. Ik vond het aanvankelijk niets en stribbelde tegen. ‘Ik…

Lees meer
Rode lijn Rode lijn

Het verhaal van Amina, Sohaib & Bashir (4)

Rode lijnVan leven in een permanente overlevingsstand naar leven met blik op de toekomst Met een glimlach van oor tot oor doet Amina (30) de deur open. ‘Welkom in ons huis.’ De klemtoon ligt op ‘ons’ en ‘huis’. Haar ogen twinkelen; ze lijkt trots. Als ze…

Lees meer