JA! Je staat er niet alleen voor. Beloofd.
Als iemand jeugdhulp nodig heeft, is het soms moeilijk de juiste weg te vinden. Wij geloven dat we de beste ondersteuning bieden door goed samen te werken. Met elkaar, als hulpverleners en verwijzers, maar ook met ouders en kinderen. Als samenwerking van zes jeugdhulporganisaties met elk ons specialisme, vinden we de hulp die het beste past. Beloofd.
Zo werken we bij JA!
Bij JA! geloven we dat elk gezin in Amsterdam veilig, gezond en kansrijk moet kunnen opgroeien. Als kinderen, jongeren en gezinnen specifieke vragen en uitdagingen tegenkomen, zijn wij er om ze te ondersteunen. Daar doen we alles voor, op onze manier:
Eerst luisteren
Met de meeste vragen kan een buurtteam, Ouder- en Kindteam of je huisarts je helpen. Soms vragen zij ons om mee te helpen, als aanvullende specialistische jeugdhulp nodig is. Ze verwijzen je dan door naar ons, zodat wij voor je klaar kunnen staan.
Op eigen benen
Onze jeugdspecialisten helpen kinderen en hun gezin hun weerbaarheid en veerkracht te vergroten. We maken hun eigen kracht en talenten sterker waar kan. En zoeken samen naar manieren om klachten te verminderen. Zodat als we weg zijn, ze weer iets sterker op eigen benen staan.
We gaan ernaartoe
We bieden hulp waar het gezin dit het meest nodig heeft: thuis, op school, in de wijk of op een locatie van JA!. Zo zorgen we voor een vertrouwde en veilige plek waarin we samen de beste oplossingen kunnen zoeken.
Jeugdhulp in de buurt
We werken in de buurt waar een gezin woont, zodat we snel en goed hulp kunnen bieden in hun eigen omgeving. Onze jeugdspecialisten werken samen met het gezin, hun netwerk, informele steun en zorg, huisarts, onderwijs, en teams zoals het Ouder- en Kindteam en de buurtteams.
Hier staat JA! voor
Missie
JA! draagt bij aan het veilig, gezond en kansrijk opgroeien van ieder kind en elke jongere. Het liefst thuis, met hulp uit eigen buurt. En als het echt niet anders kan, zo dicht mogelijk bij thuis.
Visie
JA! zorgt voor toegankelijke en aanvullende specialistische jeugdhulp in heel Amsterdam. We werken dicht bij gezinnen en zijn toegewijd aan deze taak, terwijl we ons opstellen als passant. Omdat we geloven dat elk gezin het verdient om antwoord te vinden op de vragen die horen bij opvoeden en opgroeien, binnen hun eigen netwerk en met steun van basishulp.
Kernwaarden
De kernwaarden van JA! staan voor hoe we willen zijn: betrouwbaar, moedig, integer en flexibel.
Ons moreel kompas
Dit zijn onze leidende principes. We spreken het af met elkaar en je ziet het terug in de houding en het gedrag van iedereen die bij ons werkt.
JA! is wendbaar
- We zijn beschikbaar en bereikbaar, we denken en doen mee
- We zijn er zo tijdelijk mogelijk, maar zo lang als het nodig is
- We zijn voorzichtig met ‘labelen’ en diagnoses
- We zetten altijd een extra stap
- We richten ons op wat wél kan
- We denken niet in aanbod, maar sluiten aan bij de vraag
JA! luistert
- We willen eerst begrijpen, dan handelen
- We nemen de rust en de tijd voor oprechte interesse
- We gaan eerst voor de inhoud, de procedures komen daarna
- We zijn onbevooroordeeld
- We zijn niet bang om ons kwetsbaar op te stellen
JA! leeft zich in
- We maken contact met alle betrokken gezinsleden
- We maken samen mét het gezin een analyse van wat er nodig is
- We maken ouders altijd onderdeel van de hulp
- We gaan uit van de mogelijkheden van het gezin
- We kijken niet alleen naar symptomen, maar vooral naar verklarende factoren
JA! is dichtbij
- We maken gebruik van het eigen netwerk en de leefomgeving van het gezin
- We brengen gezinnen in contact met voorzieningen in de wijk
- We geven het volgen van onderwijs prioriteit en betrekken school bij de hulp
- We laten onze collega’s met wie we samenwerken in een gezin niet in de steek