“Jesse is veranderd in een jongetje dat blij is.”

Mijn zoontje had sinds zijn eerste jaar een sonde en kreeg vijf sondevoedingen per dag. We probeerden het eerst bij een reguliere opvang. De aanmelding voor SeysCentra was gedaan, maar de wachtlijst was lang en er moest iets gebeuren. Mijn zoontje was inmiddels 2 jaar, kroop nog maar net en had geen kracht om te lopen.

Mijn kinderarts stelde Zigzag voor. Daar konden ze de sondevoeding geven, er waren een logopedist en fysiotherapeut aanwezig voor de motorische en sensorische ontwikkeling. Ik kon me weer op mijn werk concentreren en Jesse met een gerust hart bij de verpleegkundigen van Zigzag achterlaten. Hij zou een paar maanden bij Zigzag blijven, daarna mocht hij naar SeysCentra.
Al vrij snel kreeg Zigzag het voor elkaar dat hij een hapje vloeibare voeding nam. Met stickers en beloningen ging hij naar vijf hapjes. Met de logopedist maakte ik video opnames, die we samen bespraken. Ik kreeg tips voor het geven van eten. Toch liet hij thuis nog steeds ander gedrag zien dan bij Zigzag.

Ondertussen was de fysiotherapeut bezig om zijn benen sterker te maken zodat hij kon lopen. Hij stond in bakken met rijstkorrels, bruine bonen, allerlei materialen om zich sensorisch te ontwikkelen. Scheerschuim op de spiegel smeren was favoriet. Allemaal hulpmiddelen om zijn mondmotoriek te verbeteren. En het hielp!

Na een paar maanden Zigzag brak de datum aan dat hij mocht beginnen bij SeysCentra. Maar omdat hij lang heeft moeten wennen aan de juffen op Zigzag en hij nu al 150 ml at, hebben we besloten om de eetbegeleiding bij Zigzag door te zetten. 

Vast voedsel werd geïntroduceerd door de juffen. Alles wat hij een tijdje op Zigzag at, ging hij ook thuis eten. We zijn nu bezig met de overgang van Zigzag terug naar de reguliere opvang. Elke maand komt er een dag bij en het afscheid van Zigzag komt al dichterbij. De fysiotherapeut kreeg hem aan het lopen, klimmen en nu ook springen. We krijgen huiswerk mee en bewegen veel.
Jesse is in totaal 16 maanden bij Zigzag geweest en is van een jammerend jongetje dat veel lag, niet at, een sonde had en gewoon ongelukkig was, veranderd in een jongetje dat blij is, gewoon een broodje kaas eet en kan rennen. Dat allemaal door de goede zorg en de liefde van de lieve juffen die er werken. Ze staan altijd open voor vragen en denken met je mee als ouder.

Lisette Wijmenga, moeder van Jesse 

Andere verhalen

“Ik ben blij dat Familysupporters in mijn leven is gekomen.”

Mijn eerste ExtraThuis jonge moeder is dit weekend uit huis gegaan! Na 10 maanden heeft zij een woning gekregen in Amsterdam Noord.

Lees meer

“Er is veel veranderd in de periode dat ik bij Timon woonde.”

Het verhaal van Tim (27) laat zien dat de combinatie van professionele én vrijwillige inzet een belangrijke bijdrage kan leveren aan duurzaam herstel.

Lees meer